OKRUGLI STOL – MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

Žene s problemom ovisnosti o drogama“ u organizaciji Službe za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održan je 2.prosinca 2022. godine u Zagrebu održan je okrugli stol Okupio je predstavnike iz zdravstvenog sustava, sustava socijalne skrbi te ostalih relevantnih ustanova.

Okrugli stol su otvorili pomoćnik ravnatelja HZJZ g. Željko Petković i g. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Uvodnu prezentaciju održala je g. Anica Ježića, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Trendove i obilježja žena liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga, izlagala je Maja Valentić, Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Preliminarne rezultate projekta Pompidou grupe – žene s problemom ovisnosti o drogama predstavila je Mia Mardešić, Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Nacrt Protokola suradnje između zdravstvenog, socijalnog i kazneno-represivnog sustava predstavila je Sanja Mikulić, Hrvatski zavod za javno zdravstvo. “Izazove i potrebe tretmana za žene s problemom ovisnosti o drogama u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi” izlagali su Boris Gracin, dr.med., Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i Lidija Bandić, Terapijska zajednica RETO centar Zagreb.

Lidija Bandić je sklopu okruglog stola prezentirala primjer dobre prakse Integriranog modela skrbi Reto centar rehabilitacije majke bez odvajanja od djeteta tretmana temeljenog na dokazima i diseminaciju rezultata kvantitativnog istraživanja usporedbe dva tretmana koje je nastalo u sklopu projekta “Promocija i zagovaranje integriranog programa liječenja od ovisnosti majki i trudnica u zajedništvu s vlastitom djecom” Fond za aktivno građanstvo.

Na okruglom sudjelovali su i predstavnici Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva, Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zatvorskog sustava u Zagrebu, Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, Klinike za psihijatriju Vrapče, Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, DZO Susreta, Udruge Pet plus.

Projekt „Promocija i zagovaranje integriranog programa liječenja od ovisnosti majki i trudnica u zajedništvu s vlastitom djecom“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova

Projekt “Promocija i zagovaranje integriranog programa liječenja od ovisnosti majki i trudnica u zajedništvu s vlastitom djecom” financiran je kroz Fond za aktivno građanstvo sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

 

www.acfcroatia.hr

Naslovna – Program fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj – ACF Hrvatska : Program fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj – ACF Hrvatska (acfcroatia.hr)