U Zagrebu otvorena jedna od najvećih slastičarnica u gradu, radi se o jedinstvenom projektu

Dolcinotti se prostire na oko 180 kvadrata, jedna je od najvećih slastičarnica u gradu, a pomaže im i pet zaposlenica u proizvodnji smještenoj u Reto centru.

Dolcinotti bi bila samo jedna od novih zagrebačkih slastičarnica s finim kolačima, slanim vaflima i vrhunskom kavom, da se ne radi o jedinstvenom projektu socijalnog poduzetništva u koji se pred godinu dana upustio Kristijan Cinotti, revizor i osnivač hrvatskog ureda međunarodne kuće Mazars, u suradnji s udrugom bivših ovisnika Reto.

Za Reto, udrugu koja u Hrvatskoj djeluje već 30 godina, ovo je prvi iskorak iz radno okupacijske terapije u profesionalnu rehabilitaciju, a za investitora pokušaj da pridonese uključivanju marginaliziranih skupina na tržište rada i društvo.

Za revizora i financijaša to je značajan iskorak iz zone komfora i predvidivosti brojki, no Cinotti kaže da se ne bi dobro osjećao da nije pokušao. Ipak, ima projekciju. Projekt u koji je uložio oko 2 milijuna kuna i godinu dana razvoja i edukacije kadrova, na pozitivnoj nuli trebao bi biti za godinu dana.

Ženama vjetar u leđa

Slastičarnica je svečano otvorena prošlog tjedna na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma. Zasad imaju desetak vrsta kolača, slane vafle i vrhunsku kavu koju gosti mogu obogatiti po vlastitom ukusu.

”S voditeljima Reto centra u Hrvatskoj veže me prijateljstvo, i kroz razgovore sam saznao da je uz sve veće troškove financiranje udruge vrlo teško, te smo zaključili da bi uz postojeće aktivnosti trebali imati još izvora prihoda.

Kako su u udruzi i ženske članice, koje nisu fizički u mogućnosti raditi selidbe i slične usluge koje rade muški članovi Reto centra, rodila se ideja otvaranja slastičarnice. No, kako bismo bili što atraktivniji na tržištu, cilj je bio napraviti slastičarnicu koja će imati vrhunske proizvode, i zato smo se zadnjih godinu dana bavili edukacijom.

U procesu edukacije pomogla nam je vrhunska slastičarka Ana Marić koja i vodi proizvodnju. Cilj nam je da te žene dobiju vjetar u leđa, da nauče vještine koje im mogu pomoći da se uključe u društvo, da rade kod nas, ali i da mogu potražiti posao gdje žele”, pojašnjava Cinotti.

U proizvodnji smještenoj u prostorima Reto centra radi pet zaposlenica, a u samoj slastičarnici je još pet. Vodi je Clement Senaratne, osnivač šrilankankanskog fast food koncepta i brenda “curry house” i zagrebačkog restorana Curry Bowl. Lokal se prostire na oko 180 kvadrata i trenutačno je jedna od najvećih slastičarnica u gradu. Cinotti priznaje da se radi o vrlo ambicioznom projektu, no vjeruje u uspjeh.

”Bivši ovisnici nisu jedina marginalizirana skupina u društvu. Tu su osobe s invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina… Puno je predrasuda prema svima njima i cilj nam je pokazati da su ti ljudi sastavni dio društva i tržišta rada. Danas nezaposlenost nije problem, radnih mjesta ima, no stigmatizacija je velika”, kaže Kristijan Cinotti dodajući da je projekt već izazvao zanimanje i drugih poslodavaca.

Reto centar već 30 godina u Hrvatskoj pruža skrb osobama u problemu ovisnosti ili psihijatrijskim poremećajima, trenutačno raspolažu s osam kuća na području Zagreba i Splita, i do danas su primili 8.527 osoba u tretman rehabilitacije od ovisnosti i osnaživanja ranjivih skupina. Godišnje Reto centar prihvati 150 korisnika, a trenutačno skrbe za oko 160 osoba.

U sklopu radno okupacijske terapije pružaju usluge selidbe namještaja, bave se odvozom namještaja i bijele tehnike koji su im upotrebljivi, te ih prodaju u trgovinama novim i rabljenim namještajem, garderobom i bijelom tehnikom.

I oni osjećaju posljedice inflacije i poskupljenja, a Marijo Bandić, predsjednik udruge Reto centar, ističe da ih je spasila odluka Vlade o ublažavanju rasta cijene energije.