STRUČNI SKUP U SPLITU: Kakvu podršku imaju žene i obitelji u slučaju kada roditelji imaju problem ovisnosti?

SPLIT, 19.05.2023.- Jučer i danas održan je prvi od dva edukativno-konzultativna skupa stručnjaka i donositelja odluka u sklopu projekta „Promocija i zagovaranje integriranog programa liječenja od ovisnosti majki i trudnica u zajedništvu s vlastitom djecom.“ Skup je održan u Splitu, a okupio je stručnjake iz područja socijalne skrbi, zdravstva, prava itd. Organizator stručnog skupa je Centar za žene, majke i djecu RETO uz potporu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Službe za suzbijanje zlouporabe droga.

Na skupu su izlaganja imali predstavnici Službe za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Pravnog fakulteta u Zagrebu – katedre Obiteljskog prava, Poliklinike za zaštitu djece i mladih, Hrvatskog instituta za istraživanje mentalnog zdravlja, Klinike za psihijatriju Vrapče, odvjetnici obiteljskog prava, sudstva, Studijskog centra socijalnog rada u Zagrebu, Hrvatskog zavoda za socijalni rad u Splitu i predstavnici organizacija koje imaju primjere dobre prakse iz Norveške i Hrvatske. Osim toga, svoja su svjedočanstva dale i majke koje su prošle postupak rehabilitacije.

„Što s djecom majki ovisnica, to je glavna tematika skupa koja nema riješenu regulativu u državi. Kroz ovaj skup trebamo stvoriti sinergiju, kroz razgovor s raznim strukama, jer se radi o poprilično kompleksnoj tematici“ – rekao je Mario Bandić iz RETO centra.

Originalnost ovog skupa leži u mogućnosti individualnih konzultacija za pojedinačne izazove s kojima se susreću stručnjaci i donositelji odluka na lokalnoj razini te u primjerima dobre prakse suradnje Hrvatskog zavoda za socijalni rad Split, Centra za posebno skrbništvo Split i Općinskog suda u Splitu.

 

Na skupu je predstavljen Priručnik za stručnjake koji rade s obiteljima u slučaju kad roditelji imaju problem ovisnosti koji su izradili stručnjaci koji izlažu na skupu.

Projekt „Promocija i zagovaranje integriranog programa liječenja od ovisnosti majki i trudnica u zajedništvu s vlastitom djecom“ podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost RETO centra.