O nama

RETO centar – Prijatelji nade

Reto centar – Centar za rehabilitaciju osoba u problemu ovisnosti i pružanje sveobuhvatne pomoći ostalim ranjivim skupinama zasnovan je na kršćanskim vrijednostima i načelima.

RETO CENTAR je osnovan 1987. godine u Španjolskoj, a od 1993. godine u Hrvatskoj provodimo i razvijamo tretman rehabilitacije do potpunog oporavka osoba u problemu svih vrsta ovisnosti i osnaživanja ostalih ranjivih skupina koje primamo na smještaj i 24-satnu brigu u Kuće Reto Centar u Zagrebu i Splitu.

Danas je RETO CENTAR poznat u više od 50 zemalja po visokoj stopi potpunog oporavka osoba s problemom ovisnosti o drogama, alkoholu, tabletama, kocki… i osnaživanju ostalih ranjivih skupina.

Reto centri svijet

Za ulazak se traži samo dobra volja za liječenje i spremnost za prihvaćanje svih utemeljenih normi. Boravak u zajednici je dobrovoljan i nudi svakome korisniku da ostane potrebno određeno vrijeme za potpuni oporavak. Iako je vrijeme trajanja programa individualno, najmanji period koji se preporuča je 18 mjeseci. Iskustvo je pokazalo da što osoba duže boravi i radi na sebi postotak izlječenja tim je veći.

Ne čine se nikakve razlike što se tiče društvenog porijekla, spola, religije ili nacionalnosti. Pomoć koja se nudi je besplatna i individualizirana, prilagođena potrebama svake pojedine osobe.

Pomoć u RETO CENTRU potražilo je više od 2500 osoba u problemu ovisnosti od kojih je većina više godina uspješno rehabilitirano.

Ono što želimo je da nastavimo s istim ciljem s kojim je rad centra i započet, a to je da nosimo poruku istine, života i nade suvremenom čovjeku  koji se izgubio ne samo u problemu ovisnosti.

U području ovisnosti cilj nije samo uspješna apstinencija već sveobuhvatna promjena života koja započinje unutar osobe i završava tako da je promjena vidljiva u njenom ponašanju i novom načinu života.

TIM RETO CENTAR POVEZUJE  ISKUSTVO I STRUKU

Optimalan model dobre prakse tretmana na kojem tim stručnjaka i rehabilitiranih ovisnika radi istovremeno, uz aktivno sudjelovanje korisnika.
Iskustvo : Terapeuti školovani za rad u terapijskoj zajednici i monitori -osobe koje su pobijedile ovisnost i odlučile posvetiti svoj život pomaganju drugima u sličnim životnim situacijama.
Struka: Socijalni radnik, odgajatelj, kršćanski orijentiran psiholog, psihijatar vanjski suradnik

NAŠA PERSPEKTIVA – ŽIVOT SA SMISLOM

Svaki trenutak života stvara svoja pitanja i čovjek na njih traži odgovore. U Bibliji nalazimo odgovore na sva pitanja koja ljudski život uopće može pred čovjeka postaviti. Biblija kao Božja riječ pomaže osobi da osvijesti i dođe u kontakt sa vlastitim osjećajima i doživljajima, te da o njima iznosi vlastito mišljenje i vlastite stavove. Također mu pomaže da prošlost ostavi za sobom i krene u život s novom perspektivom o sebi i životu koji dobiva smisao. Reto centar zalaže se u svom pristupu ovisnicima za proces osobnog duhovnog razvoja i pronalaženje smisla i svrhe života.

MISIJA

Posvećeni smo pružanju cjelovite i sveobuhvatne brige i pomoći osobama ovisnim o drogama, alkoholu, tabletama, osobama koje uz ovisnost imaju razvijen i neki psihički poremećaj, ovisnicima o kockanju i ostalim ranjivim skupinama naglašavajući vrijednost svakog života i mogućnost oporavka svake osobe koja je motivirana za liječenje.
Kršćanstvo kao svjetonazor uči da je svaki čovjek jedinstvena osoba koja ima svoju životnu misiju i svoje talente koje treba realizirati. Svaka osoba ima vrijednost sama po sebi, po tome što je Božje stvorenje, ne po tome što je čovjek postigao u karijeri ili po tome koliko je bogat.

VIZIJA

Razvoj sveobuhvatnog tretmana rehabilitacije osoba u problemu ovisnosti i osnaživanja ostalih ranjivih skupina s naglaskom na uspjeh provedene rehabilitacije koji je definiran kao doživljaj osnaženosti, život sa smislom i iskustvom pripadanja u optimalnom obiteljskom i radnom funkcioniranju, kao i u integraciji u širu zajednicu.

„Bez pomoći Boga nikada ne bismo mogli živjeti slobodni“

+8527

ovisnika prošlo kroz centre, Split i Zagreb

od 1993. – 2021.

+6

kuća na području RH

“Naša borba nije bila laka, ali našli smo put do pobjede. Naše iskustvo i obnovljeni životi su svjedočanstvo da IZLAZ POSTOJI.”

Danas, nakon devet godina u centru i dalje svoju vjeru stavljam u Isusa, On lomi sve moje lance i daje mi da razmišljam o ljudima u potrebi. Želim ti reći da nam se javiš ako imaš problema, umoran si, opterećen, jer smo prošli ono što ti sada prolaziš i želimo ti pomoći.

– Štićenik centra

POTPORA JE DOBRODOŠLA

Imate li na srcu financijski poduprijeti rad naše udruge, to možete učiniti ovdje.