Marijo: “Izlaz postoji”

Od ovisnika do sretnog obiteljskog čovjeka

Danas kad imam svoju obitelj – suprugu i troje djece, i meni samome teško je povezati svoj život danas i život koji sam živio 10 godina vrteći se u krugu droge i ulice. Što sam tražio u drogi? Tražio sam slobodu i život sa puno više smisla. Droga mi je na početku donosila užitak i zabavu. Neprimjetno se droga uvlačila u sve pore mog života i zatvorila klopku nad njim. Istina je da sam mislio da zapravo nisam ovisan i da mogu prestati kad to zaželim. Kad sam postao svjestan da ne mogu živjeti bez droge, bio sam uvjeren da ću drogu uzimati još neko vrijeme, a onda se „skinuti“. Davao sam velika obećanja, a nakon nekoliko sati pogazio danu riječ, prevario najdraže i napravio sve samo da bi se nadrogirao.

Moja priča „ovisnost se događa drugima“ više nije vrijedila. Dodirnuo sam dno vlastitog života i činilo mi se da nema izlaza, da ću živjeti i umrijeti kao ovisnik…

U tom beznađu, lutajući po gradu, prišli su mi momci iz RETO CENTRA, kršćanskog centra za rehabilitaciju ovisnika. Pričali su mi o svom životu, i kako su nekada i oni bili ovisnici. Ja sam tada više od svega na svijetu želio da se „skinem“. Droga na kraju slomi sve u tebi i više nisi čovjek. Znao sam da ne mogu sam. Prihvatio sam njihov savjet i otišao u Reto Centar. Vidio sam to kao bijeg od svega, a tada su mi misli o tome da ću jedan dan biti slobodan, bile nestvarne.

U početku mi je bilo teško, nisam spavao 25 dana. Pomagali su mi momci koji su nekad i sami bili ovisnici. Nisam mogao razumjeti njihov trud i pomoć koju su mi pružali. Njihov život je u meni budio radoznalost, tražio sam motiv zbog čega mi žele pomoći. Pitao sam se od kuda im tolika radost i taj mir koji sam ja toliko tražio.

Svaki dan je započinjao čitanjem Biblije, molitvom i pjesmom. Nisam se mogao naći u tome, ali sam htio imati život koji ima smisao… želio sam pronaći svoj mir. Moja prva molitva je bila: „Ako te ima, pomozi mi Bože!“ Isusove riječi iz Biblije u Ivanovom evanđelju; „Upoznat ćete Istinu i Istina će vas osloboditi“ i „Ja sam Put, Istina i Život“, dale su mi nadu. Svim srcem sam želio slobodu, molio sam Isusa da oprosti sve moje grijehe, uzme moj nemir i da me On dalje vodi kroz život. Nakon te molitve sam imao mir i sigurnost da mogu početi graditi novi život… od tada se sve promijenilo…

Danas već dugi niz godina živim po kršćanskim vrijednostima koje su mi dale slobodu od ovisnosti, te smislen i sadržajan život.

Ako se boriš protiv ovisnosti, nemoj se predati, mi smo ti spremni pomoći. Naša borba nije bila laka, ali smo našli Put do pobjede. Naše iskustvo i obnovljeni životi su svjedočanstvo da IZLAZ POSTOJI.

Marijo