ZAGREB

SPLIT

Ono što me održalo da ne odustanem bili su svi odnosi koje je Bog stavio u moj život. Govorili su mi istinu, hodali sa mnom kroz moju bol, borili se za mene, voljeli me skroz i skroz, ljutili su me, molili za mene i nisu mi dopustili da odustanem. Jako sam zahvalna za svu brigu koja mi je pružena.”

Monika, danas prekarasna žena koja je pobjedila ne samo ovisnost

CENTAR ZA ŽENE ZAGREB/SPLIT

Koristeći biblijski integritet, znanost, ljubav i mudrost proživljenog iskustva, mi pružamo nadu u potpuni oporavak svake osobe koja se bori s problemom ovisnosti.

 

Poricanje, strah i sram spriječavaju dugo godina mnoge žene da iskreno pogledaju u svoj problem s alkoholom ili drogama. Ako si žena koja se bori s ovisnošću, razumijemo te. Mentori oporavka su osobe pune razumijevanja koje daju podršku u mijenjanju načina razmišljanja i ponašanja na svakom koraku.

Životno okruženje je instrument terapijskog djelovanja i postizanja promjena u osobi. Cjelokupno okruženje osmišljeno je kao terapija za  strukturiranje života i unošenja pozitivnih promjena u doživljaju sebe i drugih te odgovarajućih reakcija na životne izazove okruženja. Da bi osoba mogla ostvariti osobni razvoj i socijalizirati se mora naučiti prepoznavati svoje osjećaje, izražavati ih na prihvatljiv način i konstruktivno njima upravljati.  Okruženje pruža zaštitu i toplinu i konkretnu konfrotaciju  kad je potrebno. Čovjek je biće odnosa i kao takav bez povezivanja s drugima ne može ostvariti svoju jedinstvenost.

Centar za žene pruža sigurno mjesto rehabilitacije žena u brižnom i suosjećajnom okruženju terapijske zajednice. Naše kuće su mjesta gdje počinju nova poglavlja u životu u kojima oporavak pušta svoje korjenje.

Reto centar

To su mjesta brižne i suosjećajne rehabilitacije od ovisnosti u visokostrukturiranom programu terapijske zajednice koja potiče povezanost, osjećaj zajedništva i pruža priliku da svaka osoba doživi oporavak kao novi način života. Svakodnevna struktura, zajedništvo i oslanjanje na Božju pomoć tijekom dugog vremenskog razdoblja mijenja stil života, stavove, ponašanje, vrijednosti i donosi jedan novi pogled na život.

Uspješno završen program rehabilitacije je duboka unutarnja promjena programa življenja – metanoja, doživljaj osnaženosti, pronalazak osobnog cilja i životne vizije – što se ogleda u tome da osoba uspješno funkcionira na individualnoj, socijalnoj i univerzalnoj razini svoje osobnosti.

NAJČEŠĆA PITANJA

RETO-TRETMAN OD OVISNOSTI

Terapijska zajednica Reto centar mjesto je odrastanja i korektivnog iskustva za mnoge. Učenje se odvija u svim situacijama, bilo da ste na jutarnjim ili večernjim sastancima, individualnim razgovorima, radnim zadacima ili slobodnom vremenu svoje ćete naučene vještine prijenjivati u praksi. Na jutarnjim i večernim sastancima stavljanjem Biblijskog teksta u životni kontekst pokrivaju se sve životne teme s naglaskom na osobne probleme. Individualnim savjetovanjem i procesnim grupama stvaraju se prilike za razvijanje povjerenja i potiče se povezanost, osjećaj zajedništva. Naš pristup u svakom aspektu programa temelji se na uvjerenju da osoba najprije treba primiti Božji oprost i sama oprostiti kako bi krenula prema zdravoj budućnosti. Program terapijske zajednice kroz sve aktivnosti naglašava da svaka osoba mora postati svjesna stavova i ponašanja koje bi trebao promijeniti. Vjerujemo da stabilan oporavak zahtjeva i razvijanje zdrave radne etike. Dok ste u Reto centru, bit ćete potaknuti da budete marljivi u svojim odgovornostima i da se odnosite s poštovanjem prema drugima. Tretman RETO koristi model temeljen na kršćanskom svjetonazoru koji govori o stvaranju potpuno novog života.

ETAPE TRETMANA

I Etapa: Fizička detoksikacija

II Etapa: Prilagodba i promjena navika – odvikavanje

III Etapa: Produžena rehabilitacija

IV Etapa: Resocijalizacija

V Etapa – Socijalna integracija – Posttretman

 

VRIJEME BORAVKA

Naglasak terapijske zajednice Reto centar je više na osobnom i duhovnom sazrijevanju nego na samoj ovisnosti kojui smatramo velikim ali tek sekundarnim – simptomatskim problemom. Svim prihvaćenim osobama nudi se život utemeljen na jednostavnosti, prijateljstvu, radu, osobnom odnosu s Bogom i ideji kršćanskog zajedništva u mirnom i zaštićenom okruženju. Vrijeme boravka nije unaprijed određeno preporučeno vrijeme boravka je tri godine za one koji žele nastaviti život kao pobjednici. Odluku u duljini boravka donosi svatko za sebe prema svojim ciljevima i prioritetima. Reto centar je mjesto gdje ljudi dobrovoljno dolaze i dobrovoljno odlaze, dakle svatko može ostati koliko hoće. Ulazak podrazumijeva ozbiljnu želju osobe da se krene putem sveobuhvatne promjene.

Program terapijske zajednice kroz sve aktivnosti naglašava da korisnik mora postati svjestan stavova i ponašanja koje bi trebao promijeniti. Uspješno završen program rehabilitacije je doživljaj osnaženosti, pronalazak osobnog cilja i životne vizije – što se ogleda u tome da osoba uspješno funkcionira na individualnoj, socijalnoj i univerzalnoj razini svoje osobnosti.

KAKO IZGLEDA JEDAN DAN U CENTRU?

6,45 -7,00 – ustajanje (ukoliko netko ima obaveze, ustaje kada treba)

Osobna higijena i pospremanje kreveta do doručka

7,15 – doručak

7,30 – 8,15 jutarnji sastanak (ponedjeljak, srijeda, petak ostale dane osobno tiho vrijeme)

9,00 – 10,30 radno terapijske aktivnosti ovisno o etapi rehabilitacije ( kućni poslovi, radnonastavne radionice, individualni razgovori)

10,30-11,00 “pincho”-kratka pauza

11,00-13,00 radno terapijske aktivnosti ovisno o etapi rehabilitacije ( kućni poslovi, radnonastavne radionice, individualni razgovori)

13,00 – ručak

do 14.00 slobodno vrijeme

14,00 – 18,00 – radno terapijske aktivnosti (kućni poslovi, radnonastavne radionice, individualni razgovori)

18,15 – 19,00 – večernji sastanci utorkom i srijedom ostale dane druženje uz razgovore u salonima kuća

19.30 – večera

20,00-21,00 rekreativne aktivnosti

21,00-22,00 pojedinačni razgovori podrške jedni drugima

22,00 odlazak na počinak

PRIDRUŽI NAM SE I ZAPOČNI SVOJ ŽIVOT!