ZAGREB

SPLIT

Pokušavao sam se na brzinu izvući i nastaviti” normalan” život ali to nije išlo…. Na kraju nakon deset godina nazvao sam Reto. Kad sam došao u Reto dali su mi pravila i strukturu i to sam trebao, ali su mi također pomogli da po prvi put sklopim prava prijateljstva s ljudima. Vidio sam da im je iskreno stalo do mene. Što sam više slušao što mi govore i gledao promjenjene živote to sam  se više nadao da je promjena moguća i u mom životu.  Dali su su mi potpuno novi pogled na život.

 

Marijo, danas sretan obiteljski čovjek koji je pobjedio ne samo ovisnost

CENTAR ZA MUŠKARCE ZAGREB/SPLIT

Koristeći biblijski integritet, znanost, ljubav i mudrost proživljenog iskustva, mi pružamo nadu u potpuni oporavak svake osobe koja se bori s problemom ovisnosti.

Terapijska zajednica Reto centar nudi okruženje bez droga 24 sata sa karakterističnim elementima koji su u osnovi iskustvo življenja. Cjelokupno okruženje (milje) osmišljeno je za terapiju. Jedna od prvih stvari koju korisnik nauči nakon prestanka drogiranja je doživljavanje samoga sebe. Nagoni, strahovi i bol udaraju svom silinom i u bilo koje vrijeme. Svi terapeutski i obrazovni postupci uključuju individualnu svijest o tome kako naša ponašanja i stavovi djeluju na nas i naše okruženje. Isto tako važno je djelovanje ponašanja i stavova drugih na nas što se izražava razgovorima s mentorima oporavka tijekom dana kroz sve aktivnosti. Čovjek je biće odnosa i kao takav bez povezivanja s drugima ne može ostvariti svoju jedinstvenost.

Reto centar nastoji pomoći ljudima da budu mentalno stabilni, emotivno uravnoteženi, socijalno prilagođeni, fizički zdravi i duhovno živi. Ovaj široki pristup pomaganja osobama čiji život kontrolira problem ovisnosti uključuje ispunjavanje svih njihovih ljudskih potreba, a ne samo rješavanje ovisnosti o drogama. Pomoć koja se nudi je besplatna i individualizirana, prilagođena potrebama svake pojedine osobe i ne čine se nikakva razlika što se tiče društvenog porijekla, spola, religije ili nacionalnosti.

Naši mentori nadahnuti kršćanskim vrijednostima dijele svoje bogato iskustvo i pomažu pronaći snagu za ustrajati u oporavku sa suosjećanjem i apsolutno bez osuđivanja. Mentori oporavka razumiju ovisnost jer su je i sami iskusili

NAJČEŠĆA PITANJA

RETO -TRETMAN OD OVISNOSTI

Terapijska zajednica Reto centar mjesto je odrastanja i korektivnog iskustva za mnoge. Učenje se odvija u svim situacijama, bilo da ste na jutarnjim ili večernjim sastancima, individualnim razgovorima, radnim zadacima ili slobodnom vremenu svoje ćete naučene vještine prijenjivati u praksi. Na jutarnjim i večernim sastancima stavljanjem Biblijskog teksta u životni kontekst pokrivaju se sve životne teme s naglaskom na osobne probleme. Individualnim savjetovanjem i procesnim grupama stvaraju se prilike za razvijanje povjerenja i potiče se povezanost, osjećaj zajedništva. Naš pristup u svakom aspektu programa temelji se na uvjerenju da osoba najprije treba primiti Božji oprost i sama oprostiti kako bi krenula prema zdravoj budućnosti. Program terapijske zajednice kroz sve aktivnosti naglašava da svaka osoba mora postati svjesna stavova i ponašanja koje bi trebao promijeniti. Vjerujemo da stabilan oporavak zahtjeva i razvijanje zdrave radne etike. Dok ste u Reto centru, bit ćete potaknuti da budete marljivi u svojim odgovornostima i da se odnosite s poštovanjem prema drugima. Tretman RETO koristi model temeljen na kršćanskom svjetonazoru koji govori o stvaranju potpuno novog načina života

ETAPE TRETMANA

I Etapa: Fizička detoksikacija

II Etapa: Prilagodba i promjena navika – odvikavanje

III Etapa: Produžena rehabilitacija

IV Etapa: Resocijalizacija

V Etapa – Socijalna integracija – Posttretman

VRIJEME BORAVKA

Naglasak terapijske zajednice Reto centar je više na osobnom i duhovnom sazrijevanju nego na samoj ovisnosti koju smatramo velikim ali tek sekundarnim – simptomatskim problemom. Svim prihvaćenim osobama nudi se život utemeljen na jednostavnosti, prijateljstvu, radu, osobnom odnosu s Bogom i ideji kršćanskog zajedništva u mirnom i zaštićenom okruženju. Vrijeme boravka nije unaprijed određeno preporučeno vrijeme boravka je tri godine za one koji žele nastaviti život kao pobjednici. Odluku u duljini boravka donosi svatko za sebe prema svojim ciljevima i prioritetima. Reto centar je mjesto gdje ljudi dobrovoljno dolaze i dobrovoljno odlaze, dakle svatko može ostati koliko hoće. Ulazak podrazumijeva ozbiljnu želju osobe da se krene putem sveobuhvatne promjene.

Program terapijske zajednice kroz sve aktivnosti naglašava da korisnik mora postati svjestan stavova i ponašanja koje bi trebao promijeniti. Uspješno završen program rehabilitacije je doživljaj osnaženosti, pronalazak osobnog cilja i životne vizije – što se ogleda u tome da osoba uspješno funkcionira na individualnoj, socijalnoj i univerzalnoj razini svoje osobnosti.

 

KAKO IZGLEDA RADNI DAN?

6,45 -7,00 – ustajanje (ukoliko netko ima obaveze, ustaje kada treba)

Osobna higijena i pospremanje kreveta do doručka

7,15 – doručak

7,30 – 8,15 jutarnji sastanak (ponedjeljak, srijeda, petak ostale dane osobno tiho vrijeme)

9,00 – 10,30 radno terapijske aktivnosti ovisno o etapi rehabilitacije (kućni poslovi, radnonastavne radionice, individualni razgovori)

10,30-11,00 “pincho”-kratka pauza

11,00-13,00 radno terapijske aktivnosti ovisno o etapi rehabilitacije (kućni poslovi, radnonastavne radionice, individualni razgovori)

13,00 – ručak

do 14.00 slobodno vrijeme

14,00 – 18,00 – radno terapijske aktivnosti (kućni poslovi, radnonastavne radionice, individualni razgovori)

18,15 – 19,00 – večernji sastanci utorkom i srijedom ostale dane druženje uz razgovore u salonima kuća

19.30 – večera

20,00-21,00 rekreativne aktivnosti

21,00-22,00 pojedinačni razgovori podrške jedni drugima

22,00 odlazak na počinak

PRIDRUŽI NAM SE I ZAPOČNI SVOJ ŽIVOT!